Modern squaredance er socialt samvær, hvor man møder nye mennesker og finder nye venner og bekendte. Modern squaredance er sjov og udfordrende motion. Du udfordres både fysisk og mentalt. Modern squaredance er en amerikansk folkedans.
Derudover er det en dans, der danses i hele verden. I Europa er der mange squaredancere i Tyskland, Sverige, Storbritannien og Danmark. Dansen er en blanding af de forskellige danse, som emigranterne havde med til USA fra deres hjemlande. En del kom fra Europa, og derfor vil folk, der kan danse danske folkedanse, kunne genkende mange af mønstrene.

Grundelementet er fire par, der stiller op i en firkant, deraf navnet square. Modern squaredance startede i Danmark i 1980-erne. Modern squaredance er delt op i følgende programmer: Mainstream, Plus, Advanced og Challenge. Forskellen på de forskellige programmer er mængden af calls.
Der danses til rytmisk og iørefaldende musik, både pop, jazz, rock, evergreens, country og western og folk. Dansen ledes af en instruktør/caller, og de enkelte figurer/calls er entydigt defineret. Når en danser kan danse et program, vil han/hun kunne møde op til alle stævner i hele verden, hvor dette program danses. Den enkelte dans er uforudsigelig for danseren. Dansen bygges op undervejs af calleren, som sætter de forskellige calls sammen til en helhed, som bliver en dans, der passer til det program, der calles.
Modern squaredance er ikke en konkurrencedans. Tværtimod drejer det sig om at samarbejde i squaren og få sammenhæng i dansen.
Lidt om påklædning: Til træningsaftener anvendes almindelig – afslappet – påklædning. Til stævnerne er vi festligt klædt. Nogle anskaffer den særlige og festlige påklædning, der er karakteristisk for modern squaredance. Men det er intet krav. Undervisningen foregår på dansk. Det er en fordel – men ikke nødvendigt – at kunne lidt engelsk, fordi dansen calles ved brug af det engelsk/amerikanske sprog,
Hvem kan være med? Alle er velkomne. Man kan komme alene eller sammen med en partner. Man kan fint danse squaredance som single. Hvis der er for mange af det ene køn på et træningshold eller til et arrangement, kompenseres ved at flere personer ofte vil være i stand til at danse både på herrens og damens plads. Summen af alt dette: Modern squaredance er koncentreret livsglæde og derfor vanedannende på den gode måde.

Vidste du at

Modern Square Dance ikke er specielt fysisk krævende, selv om man godt kan blive lidt svedt; men dansen stiller til gengæld krav til koncentrationen, for at kunne høre, forstå og udføre de enkelte calls.

Hvis man vil, kan man komme til at danse næsten hver weekend i vinterhalvåret. I sommersæsonen kan man komme til at danse gennemsnitligt to gange om ugen på Sjælland.

Basic, Mainstream og Plus består af i alt 98 calls! Og der er 48 flere calls samt 2 “concepts” i A1 programmet.